Scoil: Dún Átha, Carraig an Chabhaltaigh

Dún Átha, Co. an Chláir
Ed J. Headtromóin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    "The Kipineach" lived about 40 years in this locality. If you refused her an alms she would come into your house or barn and steal seven times as much as you refused her. She had a bunch of keys and could open any lock.The law was never invoked against as people were afraid of her.
    Johnny Hartigan
    Found dying on the road side and taken into Denis Collin's house where he died. Had enough money in his possession to buy a not too elaborate coffin.
    "Thunder and Lightning"
    Fear árd ghlórach bagarthach.
    "Jimmy Walshe" Canntóir ina ghreasaidhe le linn a óige. Nuair a chaitheadh éinne an leas ainm air "Cobbler" deireadh sé "Go 'long you mug" Mara dtugadh déirc dó sheasuigheadh sé leath 'smuigh den tigh agus tugadh sé báirseál agus íde béil agus tarcuisne ní h-amháin fé fhear a'tighe acht fé na seacht sinnsir roimhe.
    Thug sé fé bhuistéir i gCill Chaoidhe mar sin uair amháin. An chéad uair eile do tháinig sé do ghlaoidh an búistéir air agus thug sé amach sa chlos é chun píosa feola a thabhairt dó. Nuair a bhí sé ann rug an buistéir air agus cheangail sé téad tímcheall ar Shéamas chun é do chrocadh mar dheadh. A leithéid de sgannradh níor cuireadh riamh roimhe sin air. Níor chuir sé isteach ar an mbúistéir as san amach. D'éag sé cúpla blian ó shoin.
      1. daoine de réir aicme
    Teangacha