Scoil: Mín an Tóiteáin

Mín an Tóiteáin, Co. Dhún na nGall
Conall Mac Cuinneagáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    na trí seachtmainí caitthe cáide tháinig amach as na h-uibeacha acht h-aon dhéag coileach agus cearc amháin. Dubhairt an ingean go rabh níos mo ádh uirthi fhéin nó bhí ar a mathair, agus bhí sí ar mire leis a máthair. Nuair a thiocfadh siad ar loístin oidhche ar bit, ní bhéad tae na siúcra no, arán ar bith leobhtha, agus chaitfeadh na daoine bocta deireadh a gcuid biadh a thabhairt daobhtha. Nuair a thiocfhaidh cupla duine de na bacaigh isteach i dteach ar bith thiocfadh cuid mhór daoine isteach a éisteacht leobhtha, agus bhéad cuideachta mait aca. Nuair a thiocfhadh an mhaidin agus nuair a bhéad siad ag imtheacht bheirfead siad cuid mhór beannachtaí daobhtha mar go choinnigh siad iad an oidhche sin. D’ímhtigheochaidh siad leobhtha annsin agus nuair a thiocfad ocras ortha rachad siad isteach i dteach eíginteacht le rud eíginteacht a fhághail le h-ithe.
    Siubhan Ní Chéarrain
    Cró na Sealg, Co. Dhún na nGall