Scoil: Mín an Tóiteáin

Mín an Tóiteáin, Co. Dhún na nGall
Conall Mac Cuinneagáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ná h-oidhche ag teacht agus ní rabh fhíos aige cá rabh sé ag dhul, chonnaic sé sólas béag i bhfad uaidh agus tharraing sé comh tuigh géar agus thiocfhadh leis. Nuair a tháinig sé fhád leis an teach agus chuaidh sé isteach. Bhí sean-chapall ceangailte thios ag bun an úrlar tháinig Séan isteach agus shuidh sé. Céad fáilte romhath a Sheaghan Ó Baoghall arsa an cápall. Céad fáilte romhath a Sheaghan Ó Baoghall arsa ná daoine béaga a bhí ná suidhe thart fa’n teinidh. D’iarr shiad ar Seaghan a theacht aníos go dtí an teinidh thainig Seaghan aníos agus shuidh sé sa’n clúdaigh. Thoisigh ná daoine beaga ag comhradh idir a cheile go gcaithfeadh siad a imtheacht áit éiginteacht go rabh gnáithe acu ann. Acht ársa duine acu caithfhidh duine againn a fhanacht astoigh béidh an capall fuar agus béidh sé ag tarraingt ar an teinidh agus b’féidir go rachadh sé an theinidh, agus caithfhidh duine a fhanacht astoigh i Cé fhanochas astoigh. Ce fhanochadh astoigh acht Seaghan O Baoghall arsa duine dé ná daoine beaga, dubhairt Seaghan go bhfanochadh agus d’fan. D’imthigh ná daoine béaga agus luigh Seaghan sa’n
    Séamus Mách Suibhne
    Aonthain a Cailín