Scoil: Árd Cróna

Anagaire, Co. Dhún na nGall
Éamonn Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    acht a choingbhaile aige (do) féin.” “Ma’s fíor sin is tú mo bean-sa, ar seisean. Thug sé leis í go dtí caisleán a bhí aige - caisleán a ba deise ‘a bhfaca a’n duine ariamh.
    D’innis sé duithe gur Rí a bhí ann a bhí faoi geasaibh, agus dubhairt sé go dtiocfadh leis a beith na mhadadh san lá agus ‘na fear sa oidhche sin, nó ‘na mhadadh san oidhche agus ‘na fhear san (oidhche) lá - cia bith acu bhfearr léithe. Dubhairt síse go rabh sé fá bhaile an cuid is mó de’n oidhche agus go rabh sé ar siubhal an cuid is mó de’n lá, agus dubhairt sí go mbfearr do a beith na fhear san oidhche agus in-a mhadadh sa lá. “Maith go leor”, ar seisean, “béidh mé mar sin”. Bhí sí aige annsin lá agus bliadhan go dtí gur’ ubhairt sise lá amháin go rabh sí ag dul na bhaile a d’amharc ar a mhuinntir. D’iarr sé uirtí fanacht san áit a rabh sí, gur b’fearr díte ann, na dul na bhaile.
    ”Chaithfidh mise a dhul”, ar sise.
    “Maith go leor”, arsa seisean.
    D’imtigh sí, agus cupla lá ‘na dhiaidh sin bhí leanbh beag aicí. Baisteadh an leanbh agus bhí oidhche mhor acu. D’ól siad agus cheol siad agus thuit siad uilig ‘na gcodladh.
    AT0425: The Search for the Lost Husband
    Máire Ní Ruiseail