Scoil: Árd Cróna

Anagaire, Co. Dhún na nGall
Éamonn Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    na gcodhladh thoisigh an taidhbhse a brughadh (leis ar fad nó go) agus a brugadh nó gur chuir sé an fear bocht fríd an bhalla, bhí sé ag brugadh leis ar fad nó go rabh Domhnall chóir a bheit fríd an bhalla fosta “camh, cam” arsa Domhnall. Thug mise teinidh duit agus leabaidh fósta, agus cáide a beithea ag dul a déanamh. Stad an taidhbhse de a bhrughadh. D’iarr sé ar Domhnall gabhal amach ar maidin lá thar na bharach, agus an garraidh sin amach a romhar, agus go bhfuigheadh sé croc óir i gceann de agus croc airgid ag an ceann eile. D’innis sé do Dhomhnall go rabh seisean na chomhnuidhe ins an teach seo an chead uair agus gur bé a d’fhág an t-airgeadh ins an gharraidh, agus nach bfuigheadh sí suaimhneas go n-inseochadh sí de duine eiginteacht cá rabh an t-airgeadh aige. D’iarr sé ar Domhnall leath de a coingbéal leat de a thabairt de’n fhear a chuid amach ar an bhalla aréir agus agus agus chuid eile a rann air na bochta. Nuair a d’éirigh Domhnall ar maidin thoisigh sé agus romhar sé an pháirc, agus fuair sé an t-airgead. Rinne sé leis mar d’iarr an taidhbhse air. Coinnigh sé a cuid féin de, agus d’imtigh sé na bhaile chuigh a mhathair agus chuig Diarmaid. Bhí luthghair mhór ortha fa na choinne Thug sé an t-airgead daobhtha, agus bí siad go maith o’n lá sin amach.
    AT0326: The Youth Who Wanted to Learn What Fear Is
    Nóra Bean Uí Bhranainn