Scoil: Inbhear (uimhir rolla 12568)

An tInbhear, Co. Mayo
Tomás Mac Gearbhuigh

1. Biadh sa t-sean aimsir
    Fadó d'éirigheadh na daoine go h-an mhoch agus go mór mhór nuair a bhíodh na fataí le baint bhíodh siad ina suidhe roimh an lá agus cuireadh siad orthu na bróga le solas cipíní no coinle mar ní bhíodh aon lampaí aca mar atá anios.
    Theigheadh siad amach ag obair annsin ag fáinne an lae agus ní iosadh siad bricfasta ar bith roimh iad a dul amach nó go dtigeadh siad isteach aríst timcheall naoi nó deich a chlog. Bhíodh pota fataí nó pota starraigh bruithte ag bean-a-tighe nuair a thigeadh siad isteach. Chuireadh siad na fataí isteach i mbascéad agus leagadh siad an bascéad i lár an urlár ar phota nó rud éicint agus shuidheamh an tigh thart ag an mbaiscéad ansin. Shuidheamh an cuid is mó acu ar stólta agus an chuid eile chaitheadh siad iad féin
    Máire Ní Gacháin
    An Gort Breac Thuaidh, Co. Mayo