Scoil: Ballycastle Boys' (uimhir rolla 14290)

Ballycastle, Co. Mayo
Mícheál de Búrca

1. An Trioch.
    Má fhágann duine an trioch i dtosach ráithe imtheochaidh sé dhe go liath gan leigheas. Má deireann duine a bhíonn ag marcuigeacht ar capall ban aon rud le haghaidh an triocha a leigheas ba cheart é a dheanamh mar deirtear go bhfuil leigheas mór ann. Tá leigheas i bhfoghlach an fhiréidh agus i mbainne an asail le h-aghaidh an triocha. Má ólann duine trí braon uisge as breac beó deirtear nach dtiocfaidh an trioch ar go deó.
    Leicneach
    Ma bhíonn leicneach ar duine ba cheart dhó dul isteach i gcró muice lá Bealtaine agus srian air agus a rádh "A Mhuicín a mhuicín tóg an leicneach uaimh."
    Táltach
    Ma cuireann duine craiceann easgain thart an áit a bhíonn an taltach imteochaidh an taltach go luath.
    Seán de Búrca
    Gortatoor, Co. Mayo