Scoil: Ballycastle Boys' (uimhir rolla 14290)

Ballycastle, Co. Mayo
Mícheál de Búrca

t-ainm atá ar an áit seo mar gheall ar go raibh gort annseo fadó cun éadaigh a gealladh ann.
    Tá go leór daoine thart annseo ós cionn 70 blíadhain. Tá seanduine thuas i gCnoc Leaca Líagha ós cionn 70 blíádhain. Peadar Breathnach is ainm dó. Tá go leór sean amhráin agus sean scéalta aige. Is féidir leis scéalta a innsint i mbéarla agus i nGaédilg acht is fearr leis an Gaédhlig. Bhí sean duine i Lorg na gCon agus fúair sé bás bliadhain ó shoin. Pádhraic Mac Gíollarnáth an t-ainm a bhí air. Bhí sé indhónn sean scéalta agus sean amráín a innsint i nGaedhilg agus i mBéarla. Théigheadh na cirí scol síos cuige cun sean amhráin a fhágháil uaidh.
    Tá a lán sean fothracha thart an áit seo agus go mór mhór ar thaobh cnuic Leaca Líagha an áit a bánughadh trí teallaigh. Ó Duibhín, Ó Thaidhg, agus Mac Pháidín i 1859. B'é Ministéir De Búrca a rinne an bánúghadh le talamh a fhághail le mairt a thógáil i gcóír Shasana. Thairig gach teach díóbhtha sin céad púnt do'n tíghearna acht íád a fhághail ann act ni fágfaidhe. Do siubhail ceann de na Duibhin agus ceann de na Taidhg cómh fada lé Droichead Átha go bfhuigheadh síad
    Gortatoor, Co. Mayo
    Seán De Búrca