Scoil: Ballycastle Boys' (uimhir rolla 14290)

Ballycastle, Co. Mayo
Mícheál de Búrca

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    don Oileán Úr ar long. Núair shroich síád Droichead Átha, bhí síád gearr d'en airgead. Shiubhail síád ar ais go Cnoc Leac Liagha agus roinneadh an talamh ortha arís. Ó cuireadh stad leis an imirce níor imthigh mórán daoine as an áit seo don Oileán Úr.
    Lúadhadh ainm na h-áíte seo go minic in amhráin - luadhadh é ins an amhrán a rinne Eoghain Ó Duibhín.
    "Go cnoc Leaca Líagha do thríall me as Laragan mór. Bhí Peadar im dhiaidh ann. Ní raibh caomh air tuirse na brón"

Talamh saidhbhir féarach ata sa gceanntar seo. Níl act abhainn amháín ann; abha Lorg na gCon. Deirtear go raibh taoiseach dárbh ainm Fionn 'na chómhnuidhe i Suidhe Fionn lé a cuin agus a capall. Théigheadh na cuin treasna na h-aibhne ag lorg na gCon. Núair a fúair Fionn bás cuireadh é lé na cuin agus leis an gcapall. Cúaidh beirt de na Búrcaigh síos faoi'n dtalamh is Suidhe Fionn agus fuaireadar cnámha con agus cnámha capaill acht ní fhúaireadar aon cnámh duine ann. Annsin cúaidh an solus as ortha agus níorbh fhéídir leó dul níos fuide. Tá coill mór
    Gortatoor, Co. Mayo
    Seán De Búrca