Scoil: Eanach Mór (uimhir rolla 13912)

Annagh More, Co. Mayo
Mártain Ó Braonáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé go dtiocfadh sé acht ní subgháileach a bhí an fear mar bhí faitcíos air. Acht cé bith sin de tháinig sé. San am seo bhí soitheach ar ancoire i nAicill Beag agus creidim go raibh siad ag imirt is ag ól, is ag chuile caitheamh aimsire agus bhí amharc acu ar an tsolus a bhí ar fhuinneoig an tíghe seo.
    Bhí siad (muinntir an tíghe) ag ithe dinnéir agus bhí chuile cineál feoil ar an mbord acu. Imeasg na gcineálta feoil bhí girrfiadh. Nuair a bhí siad ag ithe dubhairt fear a' tíghe leis an slinneánaidhe "Anois a Shéamuis tá slinneán an ghirrfiaidh annsin agat agus tá súil agam go mbainfidh tú fios" (as).
    Cailleann an slinneán an míorbhuilt má fhágann siad lámh, nó méar, nó sgian air, agus níl aon leigheas acu air acht an girrfiadh a fhágáíl ag bruith nó go sgillidh an fheoil de na cnámhaibh.
    Thóg sé an cnámh slinneáin i n a láimh agus dhearc sé tríd. "Ceád a fheiceanns tú a Shéamuis?" arsa fear a tíghe. "Feicim rud nach maith liom" ar seisean. "Céard sin a Shéámuis?" ars fear a' tíghe. "Feicim fear ag an mbord seo iosfas an fheoil ach nach mbéidh (?) beo leis an anbhruith ól."
    Níor luaithe a bhí an tairngaireacht sin déanta aige ná tháinig an piléir isteach thríd an bhfuinneoig agus mharbhuigh sé fear a' tíghe. Ba sheo piléir ó'n long a bhí ar ancoire ag Acaill Beag, mar bhí sé os coinne an tíghe seo agus ar aghaidh an tsoluis.
    Mártain Ó Braonáin