Scoil: Tuar an Fhíona, Baile na Molt (uimhir rolla 8133)

Tooraneena, Co. Waterford
Nóra Nic Gearailt

Ar leanamhaint.
    gach aoinne fado, agus bhíod fear ag gabhail timcheall agus múnla aige, ag déanamh na gcoinneal dos na daoine.
    Déanamh ciseán:- Ciseáin a bhíodh le h-aghaidh gach saghas oibre timcheall an tighe agus is iomhda shaghas agus déanamh ciseán a bhíodh ann. Bhíodh ciseán droma cun móna d'aistrin ar an móin, agus cun gabáiste a thabhairt isteach. bhíodh sciath chun prátaí a iomchar; cun aiteann a thabhairt do chapaill agus rudaí eile.
    Bhíodh ciseáin le h-aghaidh ubh agus éadaighe a choiméad. Céird ba eadh deanamh na gCiseán, agus bhíodh dáoine dá ndéanamh mar shlighe bheatha.
    Gréasaidheacht - Tá an chéird seo imtighthe ar fad, geall leis.
    Bhíodh cúigear nó seisear greasaidhthe sa pharóiste seo, agus iadh ag déanamh mar ba mhaith leo; mar ní caiteadh aoinne bróga siopa fadó; ach iad a chur á ndéanamh go dtí an ngréasaí.
    Díonadoireacht:- Seo céird eile atá ag dul in
    Eilís Ní Chadhla