School: Tuar an Fhíona, Baile na Molt (roll number 8133)

Tuar an Fhíona, Co. Phort Láirge
Nóra Nic Gearailt

1. "Áit-Ainmneacha"
    Páirc an Aifrinn.
    Tá páirc ar an dtaobh thall de'n ngleann i mBleántas a dtugtar Páirc -an Aifrinn uirthi. Tá lios i gcúinne na páirce, agus bhí cloch ann mar a mbíodh Aifreann 'á rádh sa droch-shaoghal fadó nuair ná raibh séipéal ná aon áit eile a raibh cead Aifrinn ag sna sagairt. Gleann Sheáin Uí Chathain a thugtaí ar an ngleann san atá idir an Cnoc Buidhe agus Bléantas, agus tá cabhas treasna na h-abhann gairid do pháirc an Aifrinn: Cabhas an Aifrinn a bhí air. Cheithre clocha móra atá sa chabhas. Timcheall dachad bliadhain ó shoin tháinig tuile mhór san abhainn, agus scuab sí léithe ceann de chlocha an chabhais. Tamall beag i n-a dhiaidh sin tháinig tuile eile agus d'fhág sí cloch mhór eile i n-áit na cloiche a bhí imthighthe.
    San áit a dtagann a dá abhainn le n-a chéile ag bun na Scairte agus Bhleántais tá droichead dúbhalta ann : Droichead Bhun-an-Dá-Abhann atá air; ach fé raibh aon droicead ann is é ainm a bhí ar an áit ná Áth Chlaise an Iarainn.
    1. am
    Béal na Molt, Co. Phort Láirge