School: Mín Teineadh Dé

Meentanadea, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal

Bhfuil aithne agat ar Ghleann-Cholm-Chille? Bhall, níl aon fhocail Bearla da labhairt ann agus bhí sé níos-measa i bhfáid o shóin na tá anois.

Bhfuil aithne agat ar Ghleann-Cholm-Chille? Bhall, níl aon fhocail Bearla da labhairt ann agus bhí sé níos-measa i bhfáid o shóin na tá anois.
    Uair amháin i bhfad ó shoin bhí fear gallta astuigh ag reilg ann. Tháinig an oidhche air agus bhí sé ró-mhall dó gabhail na bhaile.
    Chuaidh sé isteach i dteach agus d'iarr sé ar bhean an toighe loistín a thabhairt dó ar son na h-oidhche agus d'iarr sé i mBéarla é mar ní rabh aon fhocail Gaedhilge aige. Ní raibh fhios ag bean an toighe caidé a bhí sé ag rádh.
    I gcionn tamaill tháinig duine éiginnteach thart a raibh fhios acu Gaidhilg agus Béarla agus mhínigh sé an chúis do'n bheirt acu. "Céad míle fáilte romhat" arsa bean an toighe "agus gheobhaidh tú loistín
    Padraig Mac Abhaird
    Cró an Chaorthainn, Co. Donegal