School: Mín Teineadh Dé

Meentanadea, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Bilí 'Ach Gluinsigh agus a Bhean Bríghid Óg
    San leath deiridh de ochtnadh aois déag bhí clann na gcomhnaidhe in Gleann Gheis ar an tugadh Clann Uí h-Eachaidh agus bhí an cháil ortha seo le filidheacht fósta. Tuairim an ama seo thárluigh gur pósadh duine de'n chlann seo, Bríghidh Óg ar fhear ar ainm dó Bilí 'Ach Gluinsigh. Duine léigheanna a bheadh Bilí agus bhí an t-iomradh amuigh air go rabh sé 'na file. Ca bith thug sé leis Bríghid Óg Ní h-Eachaidh agus marbh-stad nó mór-chomhnuidhe ní thearn siad gur shocruigh siad iad fhéin i mbothan ceann sgath i bParoiste Cill Taobhóige. Deir daoine gur maighistear sgoile a bhí i mBillí acht ca bith ní raibh acht ciab agus portach san áit a raibh comhnuidhe ortha anois agus charbh iongantas ar bith é. Brighid Óg a bhéith buadhartha siocar
      1. poetry