School: Céideadh (roll number 4809)

An Céideadh, Co. Donegal
E. Mac Suibhne
The Schools’ Collection, Volume 1058, Page 1c

The Schools’ Collection, Volume 1058, Page 1c

1. Fad a shoin ní rabh bealtaí móra ar bith ag gabhail agus ar n-doigh ní thiocfadh leis na daoine rudai a fhagail o áit go h-áit gan bád lá amháin bhí fir ag cur ainmhidh ar bhórd bháid le na bheith reidh le h-imteacht go h-aonach Dún Ghleo. Nuair a bhí siad réidh d' fhag siad Oilean Rachla agus d'imthigh ar a mbéalach go h-aonach Dhún Ghleo. Nuair a chuir siad cuig scór míle thaireadh chuaidh siad isteach to dtí an puinte seo. San áit sin mharbh siad gamhain agus d'ith siad é . Nuair a bhí sin deánta aca d'imthigh siad ' un aonaigh .
    Nuair a bhí sin deánta aca d'imthigh siad 'un aonaigh. Bhí fuil na gamhna le feiceal ar an phuinte sin bliadhanta na dhiaidh sin agus ar n-dóighe o'n lá sin go dtí an lá indiú níor tugadh ainm ar bith ar an phuinte sin (Cnoc) acht Cnoc Fola.
    Cnoc Fola, Co. Donegal
    Searlas Ua Baoghaill