School: Céideadh (roll number 4809)

An Céideadh, Co. Donegal
E. Mac Suibhne
The Schools’ Collection, Volume 1058, Page 1n

The Schools’ Collection, Volume 1058, Page 1n

1. Lá amháin bhí cú na luige taobh amuigh do theach. Chonnaic sé maidrín ruadg ag rith thart. Rith sé na dhiaidh í brath greim á fhaghail ar as é á mharbhughadh. Ach rith an maidrín ruadh annsuid agus annseo go dtí sa deireadh tháinig sé fhad le choill. Bhí fear ag grarradh adhmaid sa choill seo. Diarr an maidrín ruadh ar é á leigint í bhfolach í gcúl na gcrann. "Tá go maith arsa an fear." Tamall na dhisiadh sin tháinig an chú fhad leis an fhear agus arsa seisean "Bhfaca tú maidrín riadh ag rith thart áit ar birh annseo". Níor labhair an fear ach chroith sé á mhéar siar í gcul na gcrann ag taisbean an áit á rabh an maidrín ruadh í bhfolach ann d'on cú ach ní raibh fhios ag an chú caié bhí sé ag deanamh agus eith sé ar shiubhal. Nuair a dimthigh an chú tháinig an maidrín ruadh amach agus ar siubhal leis.
    Scairt an fear oibre na dhiaidh
    Sorcha Ní Chnáimhsighe