School: Céideadh (roll number 4809)

An Céideadh, Co. Donegal
E. Mac Suibhne
The Schools’ Collection, Volume 1058, Page 1l

The Schools’ Collection, Volume 1058, Page 1l

1. Bhí fear de mhuinntear Uí Ghallchobhair na chomhnuidhe sa bhaile seo. Fear iongantach greannmhar a bhí ann. Ba ghnáthach leis an teach á bhéith líonra aige gach oidhche le daoine óga an bhaile. Oidhche amháin bhí siad ag deanamh réidh á suipear bhrúightín. Nuair a bhí an suipear réidh dubhairt fear an toighe leis an mhuintear á bhí istoigh dá mbíodh spánógai leobhtha thiocfadh leo greim a ithe. Níor dhubhairt na daoine a bhí istoiogh badaí ach chuaidh na bhaile an oidhche sin. An oidhche na dhiaidh sin tháinig dhá oiread daoine agus spánógaí leo. Nuair á bhí an suipear réidh dubhairt fear an toighe na focla céadna á dubhairt sé an oidhche roimhe sin. Ní luaithe na focla amach as á bhéal go rabh lucht n áirneálach uilig thart ar an phota agus go rabh gach aon phioch a rabh sa phota ithte aca. Chuaidh Cathal Uá Gallchobhair na
    Sorcha Ní Chnáimsighe
    Brighid Bean Uí Chnáimhsighe