School: Dún Lúithche (roll number 16423)

Dunlewy, Co. Donegal
Séamas Mac Giollabhrighde

1. An Fear beag ribeach Ruad
    Fad shoin bhí seanbhean agus seandhuine agus a mac na gcomhnuidhe a dteach bheag leo fhéin agus bhí siad iongantach bhocht. Ba gnáthach leis an tseanduine agus leis an mhac a bheith ag iasgaireacht go minic. Lá amháin bhí siad a chois na fairrge ag giasgaireacht. Tháinig fear beag ribeach rua amach is cairrig agus chuir sé ceist ar an tseandhuine. “ An dtabharfadh sé an garsún do” Dubhairt seisean na dtabarfad.
    “Bheirfidh mé céad punt duit ma tabharann tú domh é ar fead bliadhna” Bheirfidh adubhairt an seanduine má bhíonn tú annseo bliadhain agus lá indiú” agus dubhairt seisean go mbeadh. Dimthigh an seanduine na bhaile annsin agus an céad punt les agus bliadhain ón lá sin bhí an céad caithte acu agus chuaidh an seanduine síos go dtí an fhairrge ar maidin go luath ag fanacht leis an ghasúr. Ní rabh sé i bhfad thíos no go dtáinig an beirt acu amach as an gcreig. Dubhairt an fear beag ribeach
    AT0325: The Magician and his Pupil
    Micheal Ó Cumhaill