School: An tSraith

An tSraith, Co. Mayo
Seán Ó Catháin

1. Chun palais a dhéanamh fado is amhlaidh a bhaineadh an tsúghaidh de's na corcáin agus den tuláin agus chuireadh isteach i mbosca í. Gheibheadh cúpla ribín tuighe coirce agus dhóigheadh iad. Chuireadh na lustha isteach ins an mbosca leis an tsúgaidh agus cuireadh braoinín bainne isteach leis. Mheasgadh le cheile iad. Taréis d'fhágaint cúpla lá, chuireadh ar na brógaibh é.
  2. Ghearraidí crann a [?] a bhéadh dhá ghéig ar nós gabhail. Ghearraidís ceann des na géagaibh agus chuiridís poinnte air agus chuiridís píosa iarainn air ch [?] é do chosaint. Vhuireadh muineál ar an ghéig eile le píosa iarainn freisin. Chuireadh dhá spád mar hannlaí
    Brighid Ní Mhuilligh
    Liam O Gáchain