School: Tearmonn (roll number 14194)

Termon, Co. Donegal
Aodh Ó Duibhne

Ta dhá thobar ar chnoc Srath Gradaigh.
    Ta ceann aca ar chuid talaimh Donncadh Mac Suibhne, nach mairrean, faoi'n bhealaigh mhóír, agus tá an ceann eile ar cul an chnuic, i Mian Ua Choileáín.
    Is cuma fliuch no teirm an aimsir tá i dtolamh braon uisge ionnta. Ní feidir iad a thiormuigheadh no fliuchad (?) leis ach sháruigh sé ar an té a d'fhiach (?) iad a chur teirm.
    Tá siad mar bhéádh siad geárrtha amach as creig agus samhailt croidhe le feiceáíl go soiléar ar thaobh gach ceann aca.
    Ní feidir stáir cinnte a fhághail ar ceann ar bith aca seo, acht caithfidh se go bhfuil stáir ag baint leo.

* * *

Mian a Droighin: Purtach ata ar chúl cnoc Srath Gradaigh. Deirtear gurbh fhás sin go flúirseach sa tsean am droighin dubh ann.
    Termon, Co. Donegal
    Aodh Ó Duibhne