Scoil: Trian Caol (uimhir rolla 10778)

Treankeel, Co. Donegal
Peadar Mac Gaoithín

1. Sgéal
    Bhí fear darbh ainm Aodh Beag in a chomhnuidhe ins an Chrathaigh uair amháin agus chuaidh sé chuig aonach na Glannt[...] Ní rabh doigh aige le theacht na bhaile acht ag siubhal. Bhí fe[ar] ins an aonach agus bhí capall aige le díol. Leig Aodh air fh[éin] go rabh sé ag gabhail a cheannacht an chapaill. "An rachaidh mé ag marcuidheacht air" arsa Aodh Beag leis an díoltar "Téigh cinnte" arsa seisean. Chuaidh Aodh ag marduicheacht ar an chapall agus níor stad sé go dtí gur shroich sé an bhaile.
    Máire Ní Éagartaigh
    Padraig Mac Phaidin
    Altinierin, Co. Donegal
  2. Sgéal
    Tháinig geimhreadh an cruaidh uair amháin. Thaínig sioc agus sneachta a mhair sé seachtmaine. Bhí bean in a comhnuidhe ar an Cheirc a rabh scuinín mór paistidhe aicí. Bhí earramh i dhith uirthi san t-siopa agus bhí an siopa a ba chomgraigh[e] sé mhíle trasna na gcnoic i nGleann t-Suiligh. Rinne sé uineamh [?] tráthnóna amháin agus bhris an ghrian amach. Dar leis an