School: Corr an Droma

Corrandrum, Co. Galway
Breandán Ó Míodhcháin

1. (continued from previous page)
    Ins an t-sean aimsir bhí gabha ina chomhnuidhe in aice le Leacht Chill Cathail. Fear rúdh chúiseach do b'eadh é. Bhí sé pósta le mnaoi leithadach, a cheap nach raibh na fear ach amadán, agus ní raibh pioc measa aici air féin nó ar a cheird. Bhí ceathrar mac acu, agus, nuair a bhíodar ag éirighe suas ní leigfeadh a máthair isteach sa gceárdchain iad le faitchíos go salóchaidís iad féin leis an gceird shalach a bhí ag a n-athair. D'éirigh siad suas ina bhfearaibh gan mhaith gan mhaoin. Cailleadh an mháthair agus, tráthnóna an lae ar cuireadar í, bhí an ceathrar mac, agus an t-athair thart ar an teinidh, brónach go leór. Bhí an t-athair ag smaoineadh air féin, agus, dubhairt "anois, a chlann, tá bhúr máthar imthighthe agus, níl sibh i ndon aon cheird a leanamhaint mar nár leig sí díbh ceird bhúr n-athar a fhóghluim, agus níl aon ghréithí agam-sa díbh, ná níl aon mhaith dhíbh fanacht annseo. Imithighidh libh anois ar maidin, amáireach ar thóir oibre ach bígidh ar ais annseo fá cheann bliadhna."
    Bhí go maith. Nuair a d'éirigheadar ar maidin lár na mháireach réidhtigheadar suas iad féin, agus d'fhághadar beannacht ag a n-athair, agus, seo leo i imbéal an bhóthair. Bhíodar ag suibhal gur shroicheadar cros-bhóthar. Sheasadair annsin gur ghlacadar cómhairle le na chéile.
    AT0653: The Four Skillful Brothers
    AT1455: The Hard‑hearted Fiancée