School: Corr an Droma

Corrandrum, Co. Galway
Breandán Ó Míodhcháin

1. (continued from previous page)
    Bhí fear bocht ann fadó bhí go leór áirnéis aige, asal, madra, cat, ganndal, coileach, agus saithe beach, ach ní raibh sa saoghal aige ach garraidhe talmhan. B'éigin don asal dul a chóthú féin ar fuaid na mbhóithre gach lá. Téigheadh sé thar claidhe anois agus arís ag bradghail ar cuid na gchómhursan, mar bíodh an t-ocras ag dul tríd, ach má seadh ní bhíodh sé i bhfad ann núair a cuirthí na gadhair leis. Aon lá amháin do chuaid sé i bhfad isteach i ngleann uaigneach. Bhí an ball san an-shuaimhneasach, gan duine ná daoine ann ach tháinig sé arís agus arís eile. Oidhche áirithe ag teacht abhaile do ghaibh beirt fear thairis agus málaí i lámhaibh acu. Níor chuireadar aon bhuadhaire air, dar ndóigh, ní raibh aon ach asal ar thaobh bhóthair. "Seadh anois" ar seisean le na mháighistir nuair a tháinig sé abhaile "bí ullamh chun teacht liomsa amáireach agus an bhuidhean uile chomh maith. D'imthigeadar go léir leo agus ní stadadar cos go dtí go ndeachadar isteach sa gleann. Chuadar i bfolach ach d'fhan an t-asal ag inbhear dó féin. Do tháinig an beirt agus coisidheacht
    AT0130: The Animals in Night Quarters
    Cáit Ní Oisín