School: Corr an Droma

Corrandrum, Co. Galway
Breandán Ó Míodhcháin

1. (continued from previous page)
    Bhí fear ann uair amháin. Micheál beag a bhí mar ainm air. Fear beag seisteamhail é a bhíodh ag cur beagán i dtaisge i gcóir " na coise tinne" chuile uair a fuair sé an deis. Cailleadh a mháthair nuair a rugadh Micheál agus ó na óige ní dheachaidh greim ina bhéal nár shaothruigh sé go cruaidh . Ba é duine b'óige d'en chlann agus d'imthigh an cuid eile go Meiriocá réir mar bhí teacht ann dóibh go dtí nach raibh fágthe sa teach ach Micheál agus a athair. Nuair a fuair Micheál an teach agus an áit faoi fhéin phós sé cailín muinntir Módhráin agus ina dhiaidh cúpla bliadhain bhí siad deiseamhal go leór. Ach tháinig an droch saoghal an gorta mór agus an té nach raibh tóchar beag sa tiachóig aige ba ghearr gur theann an t-ocras leis agus go mbéigean dó an bóthar a bualadh agus greim lé n-ithe a sholáthar agus ba é an dán doiligh é sin a fághail an t-am céadhna. I dtosach an dara bliadhain
    Cáit Ní Oisín
    Domestic worker