School: Baile an Mhuillinn (B)

Milltown, Co. Galway
Pádraic Ó Discín

1. Sgéal faoí thaidhbhse
    Bhí bean in a comhnuidhe aon uair amháin í Muileann tirm agus fuair sí bás. Nuair a bhí sí caillte cúpla mí bhí fear ag dul amach aon oidhche amhain agus chonnaic sé an bhean a fuair bás in a seasamh ar thaobh an bhothair í n-aice lé siopa.
    Oidhche eile bhí bean ag dul amach agus chonnaic sí an bean ceadhna in a seasamh ar thaobh an bothair í n-aice an t-seop[a.] Nuair a chonnaic an bhean a bhí ag dul thart an bhean a fuair bás rith sí istea[ch] agus eagla mór uirrí agus dubhairt sí leis na daoine eile go bhfaca sí an bhean a fuair bás.
    Chonnaic an sagairt í oidhche eile agus dubhairt an sagairt leis "cé'n áit ar tháinig tú as." Dubhairt sí leis an sagairt go raibh sí í seomra an t-siopa. Thóig an sagairt amach leabhar agus tosuigh sé ag leigheadh as agus d'imthigh an bhean agus ní faca duine ar bith í in a dhiaidh sin.
    Duirmuid Ó Gormshúil
    Tomás Ó Gormshúil