School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (continued from previous page)
    teac dona agus bhí báisteach anuas ann. Sé an t-ainm a bhí air an áit an srútan buidhe agus rinne an fear amhrán agus sé an t-ainm a tug sé air cuirt an t-Srutáin buidhe.
  2. Bhí roinnt maith filí timcheall na h-áite seo fadó agus do bhídís ag déanamh amráin agus fileacht. Do bhí filí tiar i Maoghrus fadó agus is é an tainm a bhí air ná Michéal Ó Chúaláin. Do bhíodh sé ag deanamh go leor fileacht agus amhráin i gcomnaidhe. Deirtear go raibh cuid maith aca ann acht gur caileadh cuid maith aca in aimsear an ghorta . Is é an slighe beatha a beadh aige ná ag dul thart ó theach go teach. Bíodh sé ag deanamh amhráin do na daoine a thuireadh rud lé n-ithe dhó agus gá moladh agus an áit nach bhfuigheadh sé rud ar bith le n-ite beadh sé ag déanamh fileacht dóibh agus gá gcaineadh . Ní raibh sgríobh ná léigeamh ag cuid de na filí agus is é an chaoi a dfeoglumadh na daoine uatha na h- amhrán agus an fileacht. Ní raibh aon duine dár bhain leis na bhfilí. Do rinne siad go leór amran acht nuair nár sgríobhadh síos iad
      1. poetry
    Brigid Ní Cheanndhubháin