Scoil: Ros Cathail (Buachaillí)

Rosscahill, Co. Galway
Mícheál Mac Donnchadha

stoca mar miotáin agus bhaineadh siad an sail asta.
    Ní déantar aon bhróga ins an gceanntar seo anois acht deisightear bíonn ceap casúr agus beann ag an greasaidhe no ag an bhfear a bhíons ag deisuighadh na mbrog. Bíonn craibh aige agis céir. Beob seo deanann sé ruadh óg chun paiste a fhuaghail ar na broga. Bíonn meantha aige freisin lé poll a chur sa leathar.
    Seo abairt eile a bhainneann leis an ceird bairbín an piosa a chuirtear ar bhárr na broige os cionn na méaracha. Taoibhín an piosa a chuirtear ag thaobh na broige peidhre tosaigh a chuirtear ar bonn na mbrog nuair a bhíons an cead ceann caithte. Fado o shoin bhíodh daoine nios úiramaighe ar a
    Mícheal Breathnach
    Gortnagroagh, Co. Galway