School: Ros Cathail (Buachaillí)

Rosscahill, Co. Galway
Mícheál Mac Donnchadha

daoinibh é.
    Ar Domhnach Cincíse ní maith leis na daoine dul ag snámh na ag iasgaireacht; deir siad go mbíonn an t-uisge beo ins an gCincís.

Bíonn lá na gCoinneall ar an 2adh Feabhra. An lá sin beannuigheann an sagart coinnle céire ag an Aifreann. San oidhche sin lasann siad an coinneal nuair a bhíonn siad ag rádh an Paidrín.

An oidhche roimh lá Bealtaine cuireann na daoine crainnín Bealtaine faoi an bhun top os cionn an dorais, agus os cionn dorais cro na mbeidhthigh. Cuireann siad gad do freisin timcheall ar soithigh an bainne agus timcheall ar an cuinneoíg. Deireann na daoine go mbíonn na sídheóga ag dul thart an oidhche sin agus go gcoinnea
    Mícheál Breathnach
    Gortnagroagh, Co. Galway