School: Ros Muc

Ros Muc, Co. Galway
Stiofán Ó hOisín

1. Bhí fear ann aon uair amhain amuigh i gCnoc an Daimh ar lorg capaill a bhí imthighthe uaidh ar feadh bliadhna. Chuaidh se aon lá amháin ar a lorg. Chaith se an lá ar fad ag siubhal soir, agus siar, síos agus co suas ar fud an chnuic ag tórnugheacht an chapaill. Bhí se ag cinnt ar i fhagháil i n-aon áit. Chuaidh se chomh fada leis na Mealla Móra, agus ní raibh sí annsin.
    Soir leis treasna annsin go dtí Áill an Chliabhra, agus fagháil na tuairish ní raibh uirthi. D'imthigh se leis annsin do mhaol a mhainge fhein, go dtáinig sé chomh fada le loch an Daimh. Níorbh fhada a bhí sé annsin go bhfaca sé an capall breagh deas ag éirghe as an loch. Dubhairt sé leis fhéin annsin, "níl lá dá fhad nach dtig an trathnóna."
    Máire Uí Thighearnaigh
    Ros Muc, Co. Galway