School: Ceann Trá (Ventry) (roll number 15592/3)

Ceann Trá, Co. Kerry
D. Ó Cúrnáin

1. Bhí lanamha bocht i mBaile an Fhirtéirig fadó. Táilliúir a beadh an fear. San am san bhíodh an táilliúir ag imtheacht ó thig go tig ag oibriú ar a chéird ach má bhí do bhí a bhean agus máighistir scoile a bhí ar an mbuailtín mór le na chéile agus ní fheadar sé ó thalamh an domhain cionnus a chuirfidís an tailliúir bocht chun báis chun go bpósfaidís a chéile.
    Ceann de's na laethanta chuimnigeadar ar sheift. Dúbhairt bean an táilliúra go raghadh sí féin go fionntrágha go deí tig tighearna talmhan a bhí ann. Seo léi chun soúbhal. Nuair a chuaidh sí ann d'fiafruig an tigearna dhi cad a thug í. Dúbhairt sí gur chualaidh sí go raibh sé ag lorg saoir chun cúirt a thógaint (Táim", arsa an tighearna. "Tá fear
    AT0571: “All Stick Together”
    Muiris Ó Cíobháin