Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    dealbha agus chuiridís go dtí an fígheadóír é agus deineadh sé é fíghe agus dheineadh sé eadach mín agus garbh dhe. Do dheinidís bairlíntí don eadach garbh agus léínteacha agus eadaighe eile don eadach mín.
  2. Fado bhí féar ar an dTír Seán Ó Murchadha an áinim i bhí air, agus bhí sé ana mhait chun páideóga do déanaim chun solus a thubáirt dóibh san oidhche. Sé an t-slíge go ndintí páídeoga-blúire céirte do ghabháílt agus é chásad agus é thumadh i ngeir leachtá agus iad do triomiú annsan. Deinead sé páideóga do gheitirí glása leis: iad do sgúbhadh agus iad do thumad ins íle madrá eisc agus iad do chur isteach i sceilléad agus iad do lásad annsan.
    Cáit Ní Sheaghdha