Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

1. Páirceanna atá i bhfeirm m'athar sa "Taobh-a-Chnuic" i bparóíste Bhreanndáín.
    A) AN TURAS
    Glaodhtar "Turas" air mar gach blian téíghean a lán daoine ann ag déánamh an turais in onóir do Naomh Flann. Tá liochtáín mór thimceall ar an bpáírc agus tá saghas tíhe bhig in a lá. Fadó bhí trí toibreacha fíór-uisce ar barra na páírce ach níl siad ann in ao'chor anois.
    Tá sé ráidhte ag na seandaoine gur chuaidh bean tathnóa amháín ón baile ag nighe olna ins na toibreacha so agus ar maidean cá raibh siad ach in aice na fairrge i lic mhóír. Tá siad ann fós agus gach duine a déánfhadh an turas caithfheadh sé dul síós go dtí na toibreacha agus braon uisce d'ol as gach tobar. "Leac Flainn" a glaodhtar ar an lic sin ó shin.

B) POLL TOBAC
    Glaodhtar "Poll Tobac" air mar fadó do cuireadh daoine tobac i bhfolach ann mar bhíódh eagla ortha go bhfagadh na peiléírí é. Tobach a tháíig isteach 'na Reice.

C) GARRAIDHE KENNEDY
    Glaodhtar Garraidhe Kennedy air mar bhí fear dar bainm do Kennedy na chomhnuidhe ann fadó agus tá fotharach a thige ann fós.

D) GARRAIDHE "TUIR CUILINN"
    Glaodhtar Tuir Cuilinn air mar bhí crann mór cuilinn ag fás ann fadó.