Scoil: Clochar na Trócaire, Cill Áirne

Killarney, Co. Kerry
Na Siúracha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    éiteach leat.” “Ná dubhraois liom go marbhuighís an caoire dubh.” “Agus marbhuigheas leis” arsan mac. “Tar isteach tá a ceann ag crothadh anuas fós léithe.” Cuaidh sé isteach in aoinfeacht leis. “Tá caoire dubh thuas ar an ngort. Má tá leig dí féinig. B’fhéidir go dtiocfhadh aoinne ar a h-éilleamh fós – Ní raibh aoinne ag teacht á h-iarraidh. Ní raibh aon lá Bealtaine fad a bhí aige ná go mbíodh dá uan aici agus chaith sé feirm eile talmhan do cheannach bhí an oiread san caorach aige ‘na dhiaidh. Dubhairt sé len a mhach nuair a bhí sé tamall mhaith aige go raibh sé chómh mhaith aige imteacht agus an caoire dubh do mharbú. Ná beadh sé cómh maith duit aon ceann eile do mharbhú agus leigint di féin an fhaid mairfeadh sí. “Ní déanfad” ar seisean “marbóchadh an chaoire dhubh.” D’imtig sé agus a mhac cúiche. D’imtig an chaoire dubh uatha agus gach aon méil aici, agus fé ceann aon uair amháin bhí gach aon cheann des na chaoirig in aon “row” amháin. D’imtig sí rómpa amach agus níor dhein sí aon stad gur chuaidh sí isteach na fairrge agus ní fheacha aon cheann aca as san amach.
    Ainm an duine ó’n a bhfuaras é seo:-
    Pádruig Ua Súilleabháin