School: An Gleann Mór (roll number 11748)

An Gleann Mór, Co. Kerry
Máire T. Ní Chonaill

An tuairim ar leígheann
    “Baínseoigín drúchta is a aghaidh soir ar an ngreín . bailigheadh anois cughainn tá na h ughdair le leígheann is tabharfad díobh congnamh más fuí libh orm glaodach D’freagair Riobárd.
    “Ba mhaith liom do chuaird a bheith chugainn in aghaidh an lae
    Mar níl ar an tír seo aon thúitear, cómh treán
    Bhí cúpla sgoil aca sa Ghráig cois cnocán Criochaig. Bhí ceann eile aca fé phluais ar a dtugtar Cladarach a Madhruadha
    Bhí sean sgoil eile i gCarraig Uí Laoghaire bhí mo sean athair ag dul ann. Is é hAiris an muinteor a bhí aca. Is é an sgoil a bhí i gCnocán Croicne an sgoil gearraid a b’fearr a bhí sa ghleann. Séan hAiris a thóg é san mblian 1875. Bhí ar gach clann lá oibre do thabhairt ann agus leath shobharn chómh maith chun a thógála . Ní raibh aon tuarastal ag dul dó ar dtuís ach thug Hartopp an tighearna talmhan £5 dó annsan. Dhein sé dán
        1. buildings
    Donnchadh Mac Giolla Choda