School: Cathair Samháin

Cathair Samháin, Co. Kerry
Seán Ó Séaghdha

1. Fuaireas an sgéul seo leanas ó Pádraig Ó Súilleabháin (Peatsín the Sleabha). Feirmeóir 72 bliadhna a bhí ‘na chómhnuidhe i Muing-Uí-Dhúbhda- paróiste na Priarach. Fuair sé an sgéal seo ó sean fhear de muinntir Faoite a bhí thall ar an gcnocán (Ceann Eic) tímcheall 60 bliain ó shoin – bhí an sean fhear sin De Faoite tímcheall 80 bliadhna d’aois.
    An Sgeal
    Fionn is a dhaltín
    Do bhí Fionn Mac Cumhaill lá i bhFionn Tráigh in-íochtar Cúige Uladh. D’eirig sé amach agus chualadh sé an cúile comhraic a bhualadh agus ’sé shéid an barra buadh. Nuair a chualadh na fir a bhí ag faire an barra buadh é (Do bhí seacht gcéad míle fear aca) bhaluigheadar go léir agus annsan thosnuigheadar ar a’ gcath.
    Thángadar go l éir i gcoinnibh a chéile. Tháinig Oscar, an fear ba thréine a bhí ar a’ bhFéinn, neart deich gcapall is dachad, b’é sin an neart a bhí in Oscar Mac Fhinn. Seadh. Do mharbhuigheadar fá cionn naoi lá an Flít ar fad a tháinig, ach leanbh trí bhlíain.
    I gcionn fichead blíadhain dubhairt an leanbh nuair a bhí sé i neart ‘na gaisgéach, a’ dtuigeann tú, go n-imhteóchadh sé ‘na dhúithig féin agus go dtabharfadh sé árthach óir agus árthach óil.
    Pádraig Ó Súilliobháin
    Feirmeoir