Scoil: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (uimhir rolla 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mayo
Liam Seóighe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0090D, Leathanach 07_006

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0090D, Leathanach 07_006

Ar an leathanach seo

1. Níl ach aon ceardcha amháín sa pharráise. Isle Pádhraic Ó Stundúin é as Cille an Ceallaigh, Cathair na Mart. Ceann tuighe atá air. Níl ach aon teallach istigh sa ceardchain. Níor deineadh na builg san áít ariamh. Ní chuireann sé crúidhte fé aon ainmhidhthe ach fé capaill. Deineann sé gach rud as iarrann beagnach.
    Fadó b'éígean do gach duine a cuid iarrainn féín agus a thóírne féin a thabhairt leis go dtí an ceardcha. B'éigean dóíbh a chuid guail a thabhairt ann freisin. Seo é an chaoi a geibhtí an gual. Gheibheadh siad móín an-chuaidh ar fad agus dhéanfadh siad teine mór de sa portach. Nuair a bheadh sé ar dearg-lasadh dheánfadh siad poll mór agus caithfeadh siad é síos (?) agus dhúnfadh siad an pholl arís. Nuair
    Eibhlín Ní Ging