Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 03_006

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 03_006

Ar an leathanach seo

1. Tá ainmneacha fá leit ag gach duine ar na páirceanna sa mbaile. Sé iad na hainmbeacha atá ag mó athair orra ag baile, "Creig na fairrghe", mar go bfuil sí ingar dó'n fairrge. "Gort an arbhair",mar go raibh go leor arbhar ag fás ann fadó. "Buaile na gcnocháin; mar go bfuil go leor cnocháin ann."Creagan fliuch" mar go mbiodh sí fliuch, fadó "buile bog" mar go bfuil sé an bhog. "Creig na gcaorach, " mar go mbíodh tréad mhór caorach ann fadó, "Barna luighe," mar go bfuil na buailte na luighe i ndiaidh ' cheile, "Créig chaol", mar gur creig mhór fhada chaol atá inntí."An t-ullaigh" mar go bfuil sé tíos in aice le "locha na t-ullaigh." "Crogan an gé" mar go raibh géabha ann fadó.
    Nóra Ní Chonghaile