Scoil: An Corrán/Currane (uimhir rolla 16295)

An Corrán, Co. Mayo
Mícheál P. Ó Gallachobhair
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0086B, Leathanach 36_040

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0086B, Leathanach 36_040

1. Ainmhidhthe Fiadháine.
    An broc. Comhnuigheann an (girrfi) broc tuas ins an cnoc. Tá dath cinral buidhe air. Ainmidhe beag siad é. Itheann se féir slíbhe. Tá se rían má tá se beag. Ní deanann sé aon maith sa ceanntair, agus ní dhéanann sé aon diogbail sa cheanntair.
    An Girrfiadh. Ainmidhe beag istad an ghirrfhiadh. Comhnuigheann an girrfiadh ins an gcnoc. Itheann an girrfhiadh féir sléibhe, agus ins an fhóghmhar tagann sé anuas i mbárr garannta a bionns tuas fada ins an gcnoc ag ithe ithe coirce ins an fhóghmar.
    Fasann fionnadh giortach air agus ruball giortach. Ta dath liath air agus ruball ban. Deantar fur de craiceann an girrfiadh agus an coinín.
    Deanann sé dioghaltas ins an fóghmhar, ag ithe coirce ag seagal agus fataí agus rl.
    Cáit Ní Chaithlín