School: Sáile (roll number 16052)

Sáile, Co. Mhaigh Eo
R. Ó Cuinn

1. (continued from previous page)
    an fear an rud ag dul thart ar a mhuinéal. Chuir sé a lámh suas agus bhí sé geartha. Chuaidh an ath amach agus bhí faithchiois ar an fhear. Ar maidin chuaidh sé i measg na n-daoine. Bhí sé ag dul go dtí an baile mór agus casadh beirt fear leis a bhí i gceannas an rí. D'inis sé a sgéal dóibh. Dubhairt siad leis chuile rud a bhí aige aréir é a bheith aige anois agus go racad siadsan go dtí a theach. Sa tráthnóna chuaidh siad go dtí an teach. Bhí a gcuid gunnaí agus madadh rua gearr iorbhallach leo. Chuaidh siad i bhfolach taobh thiar den fhear agus tháinig an cat isteach. Bhí an obair chéadna air an dara oíche. Leig siad urchar leis ach ar beag an madadh rua ní mharbhócadh siad coidhche é. Nuair a bhí an cat marbh fuair siad ionga cuire orlaigh ar faid i mbarr a iorbaill.
    Tomás Mach Fáidín
    Bean Nóra Uí Fáidín