Scoil: Doire

An Doire, Co. Mhaigh Eo
Séamus Ó Cathain

1. (a)
    Seo lochán athá inaich le bheinn Chorchaigh agus tá sé ráidhthe go bfhuil chisthe óir san lóchán seo.
    Chuaidh beirt driothár ag thoruigheacht an oir fadó , agus chonaich siad an cisthe óir ar chrochadh ar Rúta chrainn ' Tá sé againn anois' arsa dúine acú agus chonaicheadhor colann gan cheann ag teacht amach as an lochán , agus ag dírú ortha . Rith siad , agus d' fhaghadhor an chiste óir annsin.
    (b)
    Tá sgéal eile faoí , agus tá sé san shgéal seo, go bhfhuil easchú mór san locan . Chuaidh bhuachaill fadó air thóir mónadh , agus chuaidh sé a snámh air an lóchán. Níor fachtas aon amharc ariamh ar an mbuacháill acht fhuaread a chuidh éadhaigh ar bhruach an locháin agus deirthear gurbh bhí an eascú a shluig é.
    Martan Ua Burca
    Páirc an Doire, Co. Mhaigh Eo
  2. Tá sgéal eile faoí , agus tá sé san shghéal seo, go bhfhuil easchú mór san locan . Chuaidh bhuachaill fadó air thóir mónadh , agus chuaidh sé a snámh air an lóchán. Níor fachtas aon amharc ariamh ar an mbuacháill acht fhuairead a chuidh éadhaigh ar bhruach an locháin agus deirthear gurbh bhí an eascú a shluig é.