Scoil: Doire

An Doire, Co. Mhaigh Eo
Séamus Ó Cathain

Ar an leathanach seo

1. Seo aill atá i mBeinn Corcaigh ós cionn tighe Mharcais Sheoighe. Tá go leor crainn ag fhás ar thaobh na h-aille seo. Déanann na préacháin a neadracha ann. Chuireann siad futha ann san oidhche. Sin é an fáth go dtughthar Aill na Bpriach ar an aill seo.
    Bhí umhan thalamhna déanta ag armh Poblachta na h-Éireann ar Bheinn Chorcaigh nuair a bhí an coghú Cathardha ar siubhal in Éirinn i 1921-1923. Bhí an umhan talamhna seo ag na Poll talamhna thús i Maoilinn. Rinne siad na poill le láidheannta, agus le slúsaid, agus chaith siad an chréafóg isteach san sruthán a bhí a' theacht le fánaidh an chnuich ar fhaitchíos go bfeicfidhe í
    Tuar Mhic Éadaigh, Co. Mhaigh Eo
    Martan Ua Burca