Scoil: Doire

An Doire, Co. Mhaigh Eo
Séamus Ó Cathain

Ar an leathanach seo

1. Seo béalóg leathan atá ar Shliabh Raon Phartraigh bordáil ocht míle ón Oifigh an Phuisth i Dtúr Mich Éidhe. Ta an béalóg seo tuairim 's míle shoir ó thuaidh ó Bhéinn Áthá. Seo é an bhealach a théigheann duine as an gceanntar seo ag déanamh turais na Cruaiche. Faghann siad an bhaile an lae roimhe sin tuairimh a trí a chlog, agus théigheann siad dá shiubhal a gcos treasna shléibtibh, agus gleannta go dtí Chruach Pádhraich atá fiche míle ó'n aith seo. Caitheann siad an oidhche ar bhárr na Cruaiche, agus nuair a bhéas an chéad Aifreann éiste acu ar maidin tagann siadh anuas. Tughann gach dhúine leath-chácha leis. Tugann siad tae i bpáipéar leo. Téigheann siad isteach i dteach, agus tugann
    Tuar Mhic Éadaigh, Co. Mhaigh Eo
    Martan Ua Burca