Scoil: Doire

An Doire, Co. Mhaigh Eo
Séamus Ó Cathain

Ar an leathanach seo

1. Baile an Chala: Seo é an t-ainm atá ar an bparáiste. Ballinchalla a tughthar air i mbéarla. Thóg an paráiste an t-ainm seo on gcala i Loch Measga. Tá an cala seo in aice le Bhaile An Ródhba. Tá an cala annseo le fhéicheal. Ní deantar mórán úsáidhe de anois. Fadó nuair nach raibh chartacha, agus carranna go fluirseach théigheadh na daoine as an gceanntar go Baile an Rodhba i mbádh. Bhíodh bádh mór acú a d'iompróchadh suas le chuigh duine fhicheadh. Thiubhradh siad mucha le chuig an aonach go Baile an Ródhba sa mbád. Thiubhfadh siad abhaile plúr, tae, siucra etc. Bhí bád mór ag fear dárbh' ainm Brian Chonchubhair. Théigheadh sé go Bhaile an Ródhba uair sa mí no níos minice ná sin.
    Baile an Chalaidh, Co. Mhaigh Eo
    Martan Ua Burca