Scoil: Inbhear (uimhir rolla 12568)

An tInbhear, Co. Mhaigh Eo
Tomás Mac Gearbhuigh

agus deirtear go bhfuil sé go maith ag croidhe lag.
    Tá rud ag fás ar na clocha glasa mar creacan toimin agus baintear agus cuirtear síos ag bruith é i gcuideachta le píosa agus flanin no stocaí no sná olann agus fágtar é ag bruith ar feadh cúpla uair a chluig agus nuair a thóigtear aníos an snáth nó na stocaí bíonn dath deas donn ortha agus shílfeá gurbh é dath a ceanníocha sa t-siopa a chuirfeá ortha.
    Baintear samaidh agus bruithtear é agus ansin cuirtear subh na samhaidh i gcuideachata le dath le píosa flainín a dhachadh agus deirtear go bhfuil sé go maith le ruaim a chuir ar fhlainín. Tóigfidh an flanín an dath nios fhearr.
    Carraigín.
    Fásann an carraigín ar na carraigeacha móra atá ar an tráigh agus baineann na daoine é agus scarann siad amach ar an talamh é na go néirigheann sé bán. Annsin
      1. cleachtas an leighis
    Micheál Corcoráin