Scoil: Gleann Cuileann (uimhir rolla 13331)

Gleann Chuilinn Íochtarach, Co. Mhaigh Eo
Máire Ní Loinn

Ar an leathanach seo

1. I gceanntar na scoile ta tamall ó shoin do thárla rud greannmhar. Ní raibh ins na sean tighthe acht teine a fhadughadh cois balla agus an deatach a leigint amach tré poll sa díon. Bhíodh leabaidh cois balla thaobh amháin de'n teine. I n-áit an dorais bhíodh tuighe nó fraoch ann sa n-Geimreadh leis an bhfuacht a couinneál amach. Lá amháin bhí fear an tighe as baile agus nuaiur a thainig se abhaile chéard a chonnaic se istigh roimhe acht sionnach. Goiudeadh a raibh de chearca aige roimhe sin agus badh é a bharamhail gurab é an sionnach sina ghoid iad. Shíl se deireadh a chur leis an sionnach. Chuir sé a raibh de fraoch aige i n-áit an dorais agus sheas sé ag an doras ionnus nach mbéadh an sionnach ionnán a dhul amach. Bhí an sionnach ag machtnamh ar feadh tamaill bhig. Tharraing se amach an cuilt agus chuir se ar an teine é 's gearr go raibh sé 'na lasadh. Tharraing sé amach an pluid aguys chuir sé ar an
    AT0067**: Fox Caught by Butcher
    Áine Ní Mhaolalaidhe