Scoil: Trian Caol (uimhir rolla 10778)

An Trian Caol, Co. Dhún na nGall
Peadar Mac Gaoithín

acu go tóin no fa theine.
    Chuaidh an bád a rabh an buachall ruadh agus na sean daoine ann ar theine agus léim siad uilig isteach san fhairrge. Sgríobh an buachall ruadh leitir agus chuir sé é i mbuidéal sal ma léim sé isteach san fhairrge. Annsin chaith sé an buidéal isteach san fhairrge agus fuairtheas é ag an Earthain. Fuair máthair an bhuachall ruadh an leitir ag innse dithe go rabh an bád ar theine agus go rabh siad réidh le léim isteach san fhairrge. bhí brón mór uirthí agus chaoin sí a mac go lá a bás. Thug sí a mallacht do Dhomhnall Ó Domhnaill agus a mhuinntear fosta.
    I na dhiaidh sin fosta thigeadh bad seolta isteach chuig Ghartain gach lá agus nuair a bheadh sé tamall ag seol rachadh sé faoi theine agus léimeadh na daoine isteach san uisge.
    Ni rabh amh at Domhnall Ó Domhnaill no ag a mhuinntear na dhiaidh sin agus níl duine acu fágtha in nGleann Domhain indiu.
    Rinneadh amhrann fa daoibh don rud seo. "An Buachll Ruadh" an t-ainm a dtugtar ar an amhrann seo.
    1. am