Scoil: Órán Mór (B) (uimhir rolla 4506)

Órán Mór, Co. na Gaillimhe
Micheál Ó agus Máire Bean Uí Shuilleabháin

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí fear ann fadó agus bhí a clann an-óg nuair a fuair a bhean bás agus chuireadh sé a chlann a codladh go luath gach tráthnóna.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    a dhul a codladh leis fhéin agus go bhfeicfeadh sé an bhean in-a suidhe cois teineadh ag ithe. Tá go maith arsa fear a'-tighe. Annsin cuaidh siad a codladh, déirigheadar ag dódhéag a clog agus bhí an bhean in-a suidhe cois teineadh agus dubhairt an buachaill aimsire leis an bhfear dhul síos acht bhí eagla air. Chuaidh an buachaill aimsire síos annsin gus dubhairt an bhean leis a bheith ag an droichead oidhche amárach agus go bhfeicfeadh sé íad ag teacht ag marchaigheacht ar caplaibh, agus go mbéadh sí féin ag marcaigheacht ar chapall bán agus caipín dearg uirthí. An oidhche na dhiaidh sin, bhí an buacaill aimsire agus an fear ag an droichead. Díreach ag a dhó dhéag a clog chonnaich siad na marcaigh ag teacht. Nuair a tháinich siad chomh fada leis an droichead léim an bhean de'n chapall agus d'imthig sí abaile leo.
    Padraic de Burca
    Gleann an Scáil, Co. na Gaillimhe