Scoil: Clochar na Fáirche (uimhir rolla 16894)

An Fhairche, Co. na Gaillimhe
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a thabhairt ar ais leat agus ólfaimíd ibpáirt é. Bhéarfaidh mise aire de n chapall go dtiocfaidh tú ar ais" ars an fear.
    Do bhailigh leis an mbuachaill ina choinne. An fhad agus bhí sé imthighthe seard a bhí an duine uasal ag déanamh crúdh capall a bhí aige, a raibh a ainm agus a shloinne sgríobtha air, a chur ar cheann de chosaibh an chapaill. Nuair bhí an obair sin déanta aige bhí sé an tsásta mar bhí súil aige Paidín bocht a thabhairt ón gcroich. Ba ghearr go dtáinig an buachaill leis an uisge beatha. D'ól an fear braon de. Ba chuma leis céard a déanfaí leis an mbuidéal ó thárla go raibh an gníomh eile déanta aige agus bhí sé an-mheidhreach ag dul abhaile dó.
    Ibfad indiaidh sin tháinig lá an bhreitheamhnais agus tugadh Paidín ós comhair an bhreithimh. D'fheach Páidin thart agus comh luath agus chonnaic sé a chara tháinig misneach chuige agus ars sé in-árd a ghutha. "Nach bocht
    Sorcha Ní Bhain
    Cill Bhríde, Co. Mhaigh Eo