Scoil: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Chiarraí
Dd. Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    tabhairt an bhíd do mhac na bainntríghe agus niseóidh[?]. Annsan briseadh an márnéilach agus chaith sé dul ag lorg a dhéirce feasta.
    Do bhí mac na baintríghe ag imtheacht agus i gceann seachtaine rith sé gearra i mbiadh. Do bhí sé ag padreóreacht annsan feachtaint an mbuaileadh aon ár[?] an treó agus tráthnóna thiar do bhuail árthach an treó[?]. Do chuir sé anáirde a chearsúir agus stad an tÁrthach agus thóg an captaóin ar bórd é. Diarrfhaid an captaóin do cad as é agus cá raibh sé ag dul agus d'inis sé do tríd is tríd. Dúbhairt an captaoin leis gur isteach go Americá bhí an tÁrthach ag dul agus mbearfhadh sé ann é s[?]
    Nuair do shrois an tárthach mericá dimthigh mac na baintríghe do féin agus ní fada go bhfuair sé obair. Do scríobhadh sé go dtí na mháithir i gcómhnaidhe[?] agus ach a ngabheadh sé a phágh do chuireadh sé cuid den airgead chuiche mar bhí págh maith dho. Do bhí sé deich mbliana í meireacá agus nuair a mheas sé an tiarna talmhan agus a chuidh saighdúirí bheith marbh tháinig sé abhaile agus cuir fé i gCo Corcaighe. Aon lá amháin do bhí sé ag léigheamh ar cheann an bhúird nuair a chonnaic sé an cosaidhe[?] eadtrom ag gabháil thar feonneóg agus ag gabháil isteach. Diarraidh mac na bainntríghe so cad as é agus d'innis sé dó annsan fuair sé amach gur bé an márnéalach é a scaoil saor sé féin. Annsan fuair an márnéalach biadh agus deoch agus cead istig go deó agu mhaireadar go lán tsásta asan amach.
      1. daoine
    Gearóid O Cinnéide