Scoil: Breac-Cluain (B.) (uimhir rolla 16217)

An Bhreac-chluain, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Séaghdha

Ar an leathanach seo

1. Baile na Cúirte an ainm atá ar mo bhaile. Tá sé i bparoiste Bhaile- na-Cúirte agus i mbarúntacht Corca Dhuibhne. Tá aon tig deug ann agus bhí cuig tighthe deug ann fadó. Tá slinn ar sé cinn agus tuighe ar dhá ceann agus tá soinch ar thrí cinn.
    O Cinneide an tsloinnead is coithchianta ann. Tá Baile-na-Cúirte glaoidhthe i ndiaidh na cúirte a bhí ann fadó. Nuair a bhí na Sasanaigh ag dul go dtí Caislean na Minairde d'fhanadar ann ar feadh trí lá. Tá beirt ann os cionn 70 bliadhain. Tá an beirt acu a faghail an phinsin. Pádraig Ó Cinneide agus Eibhlín Istín. Is féidir leo sgealta a d'innsint i nGaedlinn agus i mBearla.
    Pádraig Ó Cinnéide, Baile na Cúirte.
    Pádraig Ó Cinnéide